ZMAJ KNJIGA

Poezija u slici - Besna kobila


Malo drveta i gvožđa - verovatno najlepša knjiga koja mi je došla pod ruku u poslednje vreme

Besna kobila je jedan od meni najdražih izdavača i ponekad me duša boli, naročito na Sajmu knjiga, kada ljudi prelete pogledom preko njihovih naslova, tačno ih vidim kako kažu u sebi “aha, stripovi“ i produže dalje. U tom trenutku želim da ih hvatam za rukav i odvučem do knjiga i nateram da ih prelistaju i shvate da to nisu „stripovi“ u onom pežorativnom smislu, već poezija u slici, umetnost, život, lepota, uhvaćeni između korica knjige.Besna kobila objavljuje prelepe, predivne romane u slikama. Šabuteovi grafički romani su meni najdraži, a od svih njih posebno mesto u mom srcu ima Malo drveta i gvožđa, verovatno najlepša knjiga koja mi je došla pod ruku u poslednje vreme.

U pitanju je priča o jednoj klupi. Onoj u parku. Na kojoj se sedi, leži, sanjari, ljubi, gleda u daljinu, jede, puši i pije, ćuti, smeje, plače... Sa vrlo malo teksta, kroz godišnja doba i priče nekolicine korisnika te iste klupe, Šabute je predstavio život. Predivna, predivna knjiga predivnog izdavača, čiji je pisac Dejan Atanacković dobio NIN-ovu nagradu za Luzitaniju. Stripčine i NINčina!

Foto: Miloš Jelesijević K.

U pitanju je priča o jednoj klupi. Onoj u parku. Na kojoj se sedi, leži, sanjari, ljubi, gleda u daljinu, jede, puši i pije, ćuti, smeje, plače...