ZMAJ KNJIGA

Zakotrljaj me oko sveta

Ne sećam se kad sam tačno počela da pratim Snežanu i njen put po svetu na biciklu. Bilo je to u vreme kada sam konačno shvatila da je moj znak - bicikl, a da je ono što najviše volim osećaj slobode, koji u pravom smislu te reči imam istog trenutka kada sednem na svog dvotočkaša. Kako opisati taj osećaj - čista radost, dečije čista, jasnoća misli, sreća zbog toga što ste tačno tamo gde treba da budete i onda možete da letite, plivate, trčite, spavate, birate jer možete sve, jer ste našli sebe. I nije bitan cilj, čak se i menja u toku vožnje, važno je samo putovanje, sve ono što na njemu doživimo. Naučila sam vremenom da takav doživljaj prenesem na sve što radim, ne gledam u cilj, često mi je i nejasan, nego u

trenutak kome pripadam i koji je jedino što pripada meni. I onda iskrsnu ciljevi koji su mnogo bolji od onih koje sam prvo zamišljala.

Bicikl upravo to pruža - da idete dovoljno brzo da stignete gde ste naumili, a opet dovoljno sporo da ništa na tom putu ne propustite.

Snežanin putopis je jedinstveno iskren, hrabar i mudar. Ona jednako prati i opisuje predele kroz koje prolazi sa svojim partnerom Brajanom, koliko i promene koje se dešavaju u njoj samoj i njihovom odnosu. Ovo je put kroz Karpate, a posle i kroz Srbiju, Albaniju, Grčku i Tursku, ali i kroz karaktere i osećanja koji se menjaju i razvijaju kao i pejzaži koji se pred putnicima smenjuju. Vrlo često predeli duše preuzimaju primat, tako da bih mogla reći da je ovaj putopis više - čovekopis!

Na sve ovo sam se i odlučila zbog pisanja, a ljubav je došla kao sasvim neočekivani poklon, da pomogne u ostvarenju mog sna i da ga zaokruži, objašnjava Snežana svoju odluku. Priznaje da joj je najveće ohrabrenje u odluci pružilo Brajanovo prisustvo, ali kako vreme i put budu odmicali pokazaće se da njih dvoje nisu dobar tim. Ipak, ne odustaje, iz svega uči o sebi i ljudima, presabira snage, menja pravac u trenutku, ponekad se koleba, vraća, ali na kraju izlazi kao pobednik. Sve što se usput dešava, ljudi, zemlje, opasnosti, zdravstveni problemi, samo su lekcije i zadaci koje treba savladati, a prvi korak je prihvatiti ih.

Uživam da je slušam i u TV emisijama, sa kojom smirenošću priča o svojim odlukama, razmišljanjima, o ljudima, životu, smrti... Pratim njena trenutna putešestvija i doživljaje na Fejsbuku. Kod Snežane je sve zaokruženo, objašnjeno, promišljeno i posle velikog truda - rešeno! I onda nastavljamo dalje, u nova otkrića sebe i sveta, jer naša svrha kao da se širi kao univerzum, što se više otkrivamo to dobijajmo nove i teže zadatke, ali ih lakše savlađujemo.

Vožnja bicikla i pešačenje/planinarenje su kao unutrašnja promena. Idete lagano, mnogo morate da pazite na bezbednost, ali vas i svakakve ljudske i prirodne divote susreću na tim stazama, pa morate stati i uživati, slikati, beležiti. Mnogo toga doživite, naučite, posle svake ture vi ste drugačiji, obeleženi novim iskustvom i bliži sebi, pravom sebi. A samo takvi bićete na korist i drugima, pružiti im od sebe najbolje. Usponi su teški i zahtevaju mnogo snage i truda, pa se zagledate pored svega i u svoje telo i naučite da mu budete zahvalni i cenite šta radi za vas, ali onda na vrhu vas čeka nagrada. Sreća zbog toga što ste izgurali koliko i zbog vidika koji se pružio pred vama. Sa vrha imate jasan pogled i tačno vidite kojim putem treba da se sjurite, da biste stigli gde želite, kao kada Snežana ugleda savršeno mesto za kampovanje.

Retko sam se sretala sa takvim stilom, ne znam da li sam uopšte, u stvari. Čitala sam je sa takvom pažnjom kao da slušam svoju drugaricu, a ona tako i piše - kao da vam je prijatelj i želi da sa vama podeli sve što je snašlo i do čega je došla, šta je videla. Jedinstveno originalan putopis, ispovedna proza, slojevita priča o korenima, svetu, razlikama, ljudima, prirodi. Uživate u opisima kao da ste i sami pored nje, na Transfagarašanu (čuveni put u Rumuniji), na Krfu, u Boki, a opet, svako malo se seća Srbije, po dobru ili po nečem manje dobrom, ali to samo znači da ne gubi iz vida svoju polaznu tačku. Obožavam kako opisuje ljude koje upoznaje na putu, kako ih dobro skenira, slika karaktere, ali ne pre nego što isecira sebe, sama sebi je uvek prva na tapetu, užasno samokritična!

Osvajanje slobode

Toliko joj je stalo do puta da zbog njega menja sebe, održava vezu sa Brajanom, vezuje se za njega kao ni za jednog drugog muškarca ranije, a već ćete videti kako se razumeju profesorka književnosti iz Srbije i programer pravi Amerikanac! Misliće da ne može sama, ali će otkriti da ništa nije nemoguće. Pokazaće vam Snežana i kako ekstremne okolnosti brže izvlače iz ljudi ono što stvarno jesu, jer nema mesta pretvaranju, odluke se moraju brzo donositi, sve se razotkriva...

Sloboda se osvaja, a Snežanine reči su nam dobar putokaz. Trenutno je na Tajvanu, ponovo biciklira posle pauze zbog zdravstvenih problema. Vrlo joj je važna ova tura, jer treba da joj pomogne da nađe odgovore na dva važna pitanja: da li se dovoljno oporavila da može da nastavi svoj put oko sveta i da li i dalje želi da putuje na taj način.

Unapred im se radujem, jer kakvi god da budu, biće bolji od stanja upitanosti i neizvesnosti koje dolazi od nepoznavanja svojih mogućnosti i nedovoljno jasnih želja, piše Snežana.

Budite uvek dovoljno hrabri da želite i dovoljno strpljivi da dostignete svoju želju - korak po korak.

                                                                                                                                                B.

Život je kao vožnja bicikla, da biste održali balans morate nastaviti da se krećete - Albert Ajnštajn