ZMAJ KNJIGA

Jedina pravila koja treba poštovati


Ljubav - Elif Šafak

Verujte mi kada vam kažem da knjige nalaze svoje čitaoce, tu nema greške, samo treba imati poverenja. Ja sam odavno bez sumnji u tom pogledu. Nekako mi ovo sad liči na reči savremenih mudraca da su nam ljudi koje srećemo u životu učitelji, svaka nova faza - novi učitelj. Samo što su knjige više prijatelji, ponekad blagi, nekad oštri, nekad umeju i da uplaše, a da nas pokrenu svakako, sad da li da se smejemo, plačemo ili postanemo pametniji, tek bliži sebi - to sigurno. U knjigama se mi prepoznajemo, nalazimo komadiće sebe, ono što nas u knjizi dotakne postoji i u našoj duši, ali tek pod ovim uticajem izlazi na površinu i dobija oblik. Zato sam ja mnogo zahvalna

knjigama, a u istoj meri i onima koji mi ih preporučuju. Volela bih da takvo mesto zaslužimo i nas dve jednog dana kada ste vi u pitanju.

Retke su knjige koje sam pročitala u elektronskom obliku, baš, baš retke. Ne znam da li ću ikad biti spremna da se odreknem mirisa papira i šuškanja listova i one slasti kada otvaram korice i ne propuštam nijedan red čak ni na prvim stranicama, kao kada udišete miris kafe pre nego što je sa uživanjem srknete. Verovatno robujem navici, videćemo šta će se dešavati, tako sam pričala i za Fejsbuk, pa za Instagram - da neću.

Međutim, kada sam pre par godina od meni veoma drage i važne osobe čula za knjigu 40 pravila ljubavi Elif Šafak, požurila sam da je nađem i krenula da čitam. U lošem formatu na Scribd-u, prekidana marketing porukama i stalnim opomenama da sam na free trial verziji, još na hrvatskom (nemam ništa protiv, da se razumemo, ali ima li kraja otežavajućim okolnostima), uhvatila me posle 5 skrolovanja ekrana. Toliko da sam požalila što nemam tablet da nastavim čitanje u autobusu, koji je već godinama moja glavna čitaonica.

Dve isprepletene priče, jedna savremena, druga drevna, pojačavaju i objašnjavaju jedna drugu. Obe su o ljubavi, ali onoj pravoj, prema sebi, drugome i životu kao daru koji na ljubavi i počinje i održava se. Ela nije srećna, iako bi po svim parametrima trebalo da bude. I upravo u tom trenutku, recimo da je pravi, u život joj dolazi jedna knjiga, koju je napisao nepoznati škotski pisac Aziz Zahara. Prateći glavnog junaka sufisa Rumija i njegovog prijatelja lutajućeg derviša, Ela će učiti o sebi i odgovoriti na poziv te divne knjige, ali i njenog pisca... Ovo je jedna od onih knjiga koje u jednom ljudskom mikrokosmosu mogu biti revolucionarne i koja nas podseća da je ljubav iznad vere, jezika, vremena, iznad svega i da je u svemu. Podseća nas da je bog jedan i da se zove - ljubav.

Setila sam se cele ove priče zato što je sutra Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna ili sreda, sama sredina februara, kako god vi želite, nekome će biti rođendan, mojoj sestri od strica, recimo, godišnjica braka, neki će se roditi, neki otputovati u inostranstvo (to me nešto mnogo muči u poslednje vreme)...

Ovu knjigu sam posle više puta kupovala, kod nas pod čistim imenom Ljubav, u izdanju meni vrlo drage Čigoja štampe, na čija izdanja morate posebno obratiti pažnju. Kupovala sam je u nameri da je zadržim, ali je uvek od mene odlazila i uvek joj poželim srećan put, jer znam da ide tamo gde je potrebnija. Evo, baš i ovu predivnu fotografiju danas sam dobila od svoje drage sestre Jelene, jer je jedna Ljubav sva srećna otišla kod nje.

Takvo je sad naše druženje, a ja znam da će me ona ponovo posetiti ako skrenem s puta i podsetiti me da sam zaboravila na neko od 40 pravila...

Nemoj se opirati promenama koje naiđu tvojim putem. Dopusti da život živi kroz tebe i ne brini se ako se tvoj život okreće naglavačke. Kako znaš da je strana na koju si navikao bolja od one koja dolazi?

Svemir je jedno. Sve i svi međusobno su povezani nevidljivom mrežom priča...

Ne prepuštaj se bujici, budi bujica.

                                                                                               B.

 

Kupovala sam je u nameri da je zadržim, ali je uvek od mene odlazila i uvek joj poželim srećan put, jer znam da ide tamo gde je potrebnija