ZMAJ KNJIGA

Roman o tome kako knjige i čitanje mogu da nam promene život

Moj tata je razlog zašto čitam i toliko volim knjige. Moja najranija sećanja na njega su kako mi čita bajke za laku noć i kako mu ponestaje daha jer nikada nije umeo da napravi pauzu dok čita i kako pada na pod, delom u šali a delom i ozbiljno, u pokušaju da udahne, a ja sa vrha kreveta vičem: „Padni tata, padni!“ I volela sam da sa njim gledam i čitam Princa Valijanta i zamišljam da ću i ja jednog dana biti tako hrabar vitez. Jer moj tata je odgajio dečaka, a ne devojčicu. Odrasla sam na pričama o vitezovima i gusarima i kaubojima i Indijancima i nikada mi nije ni palo na pamet da tražim da mi se čita neka priča o devojčicama. Volela sam Hajdi ali nikada koliko Unkasa i kapetana Morgana ili Valijanta.

Nekoliko poslednjih

godina su bile baš teške za mog tatu i mene. Ja sam uvek u nekoj trci i žurbi i stalno sam nervozna i namrgođena i nikada ne stižemo da, kao nekad, odemo u bioskop i na kafu i malo pričamo o stvarima koje nas interesuju - knjigama i filmovima. Pred kraj godine sam uspela da nekako organizujem život na dva i po sata i sa tatom konačno prošetam gradom. Njegov pakleni plan je bio da me obraduje knjigom. „Čim sam je video odmah sam je spazio“, rekao je i pokazao u izlogu Platoove knjižare - Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju, švedske književnice Katarine Bivald.

Ljubavna posveta knjigama, čitanju, prijateljstvu i malim mestima

Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju je ljubavna priča - obična, svedena, životna ljubavna priča između dvoje ljudi, ali i ljubavna priča o knjigama i književnosti, o malom gradu i svim ekscentričnostima palanke.

Glavna junakinja, povučena devojka sa nosom zabijenim u knjigu, na poziv prijateljice iz SAD koju je upoznala na jednom forumu o knjigama, odlazi u Ajovu. I tamo joj se život menja.

U pitanju je predivan roman o knjigama i tome kako knjige mogu da nam promene život. A knjige zaista menjaju naš život. Nabolje. Uvek nabolje. 

                                                                                                    K.

U pitanju je predivan roman o knjigama i tome kako knjige mogu da nam promene život. A knjige zaista menjaju naš život. Nabolje. Uvek nabolje.