ZMAJ KNJIGA

O knjigama i zmajevima...


Ksenija:

Zmaj knjiga je Branina ideja. Pala joj je na pamet jednog lepog jesenjeg podneva dok smo na kafi razgovarale o knjigama. “Pokrenućemo sajt“, rekla je „gde ćemo pisati o knjigama koje nam se dopadaju i knjigama koje nam se ne dopadaju. Biće to za našu dušu, a i za sve koje interesuju knjige“. A nas dve baš mnogo i svašta čitamo. To nam je posao, ali i ogromno zadovoljstvo. I tako nam se učinilo da bi bilo lepo da sa onima koje interesuje delimo naša razmišljanja. I ime je njena ideja. Ja sam htela da bude neka lekovita trava o kojima ne znam ama baš ništa, ali je Brana već zamislila zmaja koji čita. A mi volimo zmajeve. I volimo knjige. Dobitna

kombinacija.

Brana:
Bilo je to posle Sajma knjiga, onako pod utiskom sve te raskoši u kojoj se mnogo šta utopilo, isplivalo nešto što nije trebalo, sakrilo ono najlepše, pa smo poželele da se koliko-toliko u toj knjiškoj gunguli same razaberemo, ali da pomognemo i drugima. Nije samo moja ideja, zajednička je, zajedno smo došle do nje. Meni je bilo jasnije u glavi šta nam treba, jer sam upravo u tom periodu počinjala da radim na jednom divnom sajtu o putovanjima. I ovde ćemo putovati, samo ne kroz stvarni, nego kroz imaginarni svet, svet knjiga.
Priče su lek, knjige su lek, pa smo pričale o tome da u nazivu bude neka naša lekovita biljka, ali Zmaj knjiga je pobedila. Zmaj - tom divnom stvorenju slovenska mitologija, za razliku od mnogih drugih, pripisuje junaštvo, odanost, plemenitost, zaštitništvo…

Pričaćemo vam priče o knjigama i njihovim piscima, o poeziji i prozi, stripu, priče za malu i veliku decu, svih žanrova, stilova, a vi birajte, pa kad izaberete dajte se u potragu za njima.
I javite nam se, to bi nam bilo posebno drago, da vam preporučimo ili da vi preporučite nama.
Ja sam ona opširna, to već vidite, ali vodiću računa da ne pričam previše, obećavam!
Ksenija je majstor da oseti tačno šta vam treba od literature u nekom trenutku. Na taj njen dar moja ćerka i ja se često oslanjamo, a nismo baš laki pacijenti, ćerka tinejdžerka, a mama… pa, u najboljim godinama.

Uglavnom, u sigurnim ste rukama!

Raša nam je napravio ovaj divni sajt, na čemu smo mu beskrajno zahvalne!

Idemo da čitamo!