ZMAJ KNJIGA

Distopijska literatura i devojke


Uvek sam čeznula za knjigom u kojoj će heroj biti devojka.
I onda se u poslednjih desetak godina desilo nešto neobično - odjednom su masovno počele da se objavljuju knjige za mlade u kojima su devojke glavne

Oni koji me poznaju znaju da volim da čitam takozvanu YA (young adults, omladinsku) literaturu. Ne zato što sam detinjasta (bar se nadam da nisam), već zato što iskreno uživam u čitanju romana gde su devojke glavne. Tata me je vaspitao kao dečaka i otkad znam za sebe čitala sam knjige za dečake - stripove, Dimu, Kupera, Zen Greja i Karla Maja, Salgarija (mmmm, volim Salgarija), priče o Robinu Hudu i kralju Arturu i naravno najboljeg, najveličanstvenijeg Tolkina. I uživala sam u

svakoj pročitanoj stranici. I nije mi smetalo da zamišljam da sam ja jedan od hobita ili pirat pod komandom Crnog gusara ili jedan od musketara.

Uvek sam, međutim, čeznula za knjigom gde će heroj biti devojka. I onda se u poslednjih desetak godina desilo nešto neobično - odjednom su masovno počele da se objavljuju knjige za mlade u kojima su devojke glavne. Sličan trend primećujem i u filmovima (Star Wars, Mad Max, Atomic Blond - da pomenem samo neke), ali u tinejdžerskoj, distopijskoj literaturi ih ima mnogo, mnogo više i sve su tako božanstveno različite i zabavne za čitanje. Ova tri serijala su mi u poslednje vreme najinteresantnija, što ne znači da ih nema još, neki su verovatno i bolji i kvalitetniji, ali su ovo moji ljubimci.

Prva na koju sam naišla je ćudljiva i o-tako-životna Katnis Everdin u Igrama gladi.
Da bi spasila mlađu sestru Katnis se prijavljuje da umesto nje učestvuje u gladijatorskim borbama „igre gladi“, koje se svake godine održavaju u postapokaliptičnoj Americi. Katnis je toliko božanstveno puna mana i realna da je uživanje pratiti je. Pa ipak, hrabra je, pametna i sposobna, borac je i ne odustaje čak i kada se sve čini uzalud. Verna je prijateljima i odana porodici. Nesavršeni uzor. Ako morate ili želite da kupite poklon nabusitom, namrgođenom devojčurku koji voli da čita, onda je trilogija Suzan Kolins (izdao Vulkan) dobar izbor.

Onda su usledili Divergentni, zahvaljujući Jasmini, ženi-zmaju i njenoj sjajnoj izdavačkoj kući Urban Reads. Opet distopija i Amerika posle velike katastrofe. Tris iz Divergentnih je drugačija od Katnis - naizgled stidljiva, blaga, slabašna i obična. A zapravo hrabra, jaka, sposobna, mudra (iako sebe ne doživljava tako). Mislim da sam poklonila više Divergentnih ćerkama svojih prijatelja nego ijednu drugu knjigu. Trilogija Veronike Rot je odličan poklon za stidljivu, plašljivu mladu tinejdžerku koja još uvek hoda ivicom detinjstva. Da nauči da ima u sebi svu potrebnu hrabrost, lukavost, vernost i čovečnost. Da nauči da ceni i voli sebe, ali i druge.

Za kraj zabavni serijal Sare Mas Stakleni presto, u izdanju Lagune. Beskrajno zabavno zadovoljstvo fantastike, akcije, ljubavnih romana, nazovi-duhovitih replika i bića pokupljenih iz svih mogućih i nemogućih izvora. Neka mešavine Pepeljuge na spidu, kung fu filmova, fantastičnih bića i Harlekin ljubića. Zabavno do zla boga i totalna navlakuša i pored očajničke potrebe knjiga za urednikom.

Foto: Miloš Jelesijević                                                                                                               K.

Trilogija Veronike Rot je odličan poklon za stidljivu, plašljivu mladu tinejdžerku koja još uvek hoda ivicom detinjstva. Da nauči da ima u sebi svu potrebnu hrabrost, lukavost, vernost i čovečnost. Da se nauči da ceni i voli sebe, ali i druge