ZMAJ KNJIGA

Tuđinka - Dajana Gabaldon


Romantičan, duhovit, avanturistički roman, pun zanimljivih detalja o životu i politici u Škotskoj u 18. veku, sa beskrajno simpatičnom junakinjom

Mlada bolničarka Kler Rendal po završetku Drugog svetskog rata odlazi sa svojim mužem na drugi medeni mesec u Škotsku. Sticajem okolnosti dospeva do drevnog kamenog prstena i kroz njega prolazi u Škotsku XVIII veka, uoči jakobitskog ustanka, gde upoznaje zgodnog i hrabrog Škota Džejmija Frejzera.

Ovo je u najkraćim crtama siže sjajnog serijala Dajane Gabaldon Tuđinka, koji je kod nas najpre objavio Portalibris (prva tri dela koji su i najbolji) a potom Nova knjiga. Elem, ja obožavam debele, sočne

istorijske romane, a Tuđinka je upravo to, ako se zanemari putovanje kroz vreme koga i nema previše.

Gabaldon je sjajno predstavila 18-vekovnu Škotsku, sa svim njenim mirisima, bojama, ukusima i načinom života daleko od romantičnog i lepo opisala okolnosti oko bitke kod Kulodena, kada su škotski klanovi poraženi i Englezi definitivno učvrstili svoju vlast nad ovim delom Britanije.

Mnogo, mnogo zanimljivija od istorijskih podataka lepo uklopljenih u roman je glavna junakinja Kler, Tuđinka ili Sasenah, kako je zove njen Džejmi. Za razliku od, npr. Anželike, koju sam volela kao mlada i koja je bila isto tako hrabra i lepa i sposobna, Kler je modernija i samim tim primamljivija čitaocima XXI veka. Sposobna je, hrabra, trezvena, britkog uma, oštrog jezika i nežnog srca. Kao bolničarka u ratu poseduje znanja korisna među opasnim škotskim brđanima. Često je ona ta koja spasava stvar, a ne neki od muškaraca oko nje.

Kler je rastrzana između muža koji je ostao u XX veku (i koji u XVIII veku ima zlog rođaka koji fizički veoma liči na njega i koji je progoni) i mladog Džejmija. Na žalost muža iz XX veka, sve simpatije su na strani Džejmija, koji je savršen vitez - obrazovan, nežan, pažljiv, hrabar, odan, i na početku serijala...devica, tako da konačno imamo situaciju starije i iskusnije žene i mladog i neiskusnog muškarca, ovde datu sa merom, ukusom i smislom za šalu i (samo)ironiju.

Romantičan, duhovit, avanturistički roman, pun zanimljivih detalja (npr. kako su prali zube ili koje bilje su koristili za lečenje) o životu i politici 18-vekovne Škotske, sa beskrajno simpatičnom junakinjom, Tuđinka mi je pričinila ogromno zadovoljstvo dok sam je čitala. Prva tri dela serijala zaokružena su priča o propasti jakobitskog ustanka. Nastavak serijala seli se u Ameriku i meni je bio dosadnjikav, iako sam sa guštom pročitala još pet nastavaka.

Prema romanima Gabaldonove snimljena je i solidna serija sa veoma dobrim kastingom, muzikom i scenografijom, ali je moja preporuka ipak knjiga. Savršena za zimske dane, da se ušuškate ispod ćebeta, pijuckate čaj ili viski i uživate u avanturama Kler i Džejmija.

Foto: Miloš Jelesijević                                                                                                     K.

Kler je rastrzana između muža koji je ostao u XX veku (i koji u XVIII veku ima zlog rođaka koji fizički veoma liči na njega i koji je progoni) i mladog Džejmija. Na žalost muža iz XX veka, sve simpatije su na strani Džejmija, koji je savršen vitez - obrazovan, nežan, pažljiv, hrabar, odan i na početku serijala... devica