ZMAJ KNJIGA

Priče su lek - Žene koje trče s vukovima - Klarisa Pinkola Estes


Čuvarka starih priča

Ne volim cirkularne poruke, ali ih istrpim, jer postoje oni kojima se dopadaju, a moje mišljenje nije jedino, a kamoli jedino ispravno na ovom svetu. Najčešće ih ni ne pogledam, samo odmahnem rukom. Međutim, onu koja je počinjala:"U knjizi Žene koje trče s vukovima Klarise Pinkola Estes piše da će se naša najveća želja ispuniti...", pročitah sve do onog čuvenog "ako pošalješ ovu poruku na adrese 12 samosvesnih i snažnih žena, uključujući i mene".

Knjiga koju sam upravo čitala stigla je do tako legendarne pozicije da se našla i u cirkularnoj poruci! Knjiga o mitovima i arhetipovima i sama je ušla u mit, što predstavlja svojevrsnu opasnost da

mnogi odustanu od čitanja ovog sjajnog dela.
Jedni će ga potceniti, drugi preceniti, misleći da nisu dorasli, da neće razumeti, da je potrebno neko naročito predznanje. Plašim se i da se muškarci ne isključe iz ove priče sasvim - žene već u naslovu i podnaslovu, šta očekivati u samoj knjizi. Ova knjiga je jasna, iskrena, topla, razumljiva i veoma, veoma lekovita. Jedna od onih kojima se vraćate ponovo i nanovo iščitavate strane nalazeći nove i nove odgovore i rešenja. I sasvim sam sigurna da kada bi svih tih 12x12x12x12x12 žena i njihovi muškarci pročitali ovu knjigu, svet bi bio mnogo srećnije i cenjenije mesto, sa mnogo srećnijim stanovnicima.

Klarisa Pinkola Estes je jungovska psihonalitičarka, ali i čuvarka starih priča, koja jednako uspešno tumači snove kao i bajke i predanja, razlažući ih sloj po sloj, značenje po značenje i otkrivajući u njima poruke i znanja koja su nam preci ostavili kao nauk za život, ljubav, samoostvarenje, kreativnost. Klarisa je tragač za istinama koje su skrivene u našoj podsvesti, ali i u slojevima bajki i priča koje vekovima žive među ljudima i prenose poruke i učenja, važne istine i pravila kojima današnje vreme i današnji čovek prete zaboravom.

Mitovi i priče o arhetipu divlje žene

Ova knjiga će biti jedinstvena saveznica ženama na putu povratka svojim iskonskim željama, težnjama, osećajima. Divlja žena je upravo to, iskonska žena, pražena, otelotvorenje snažnog i kreativnog ženskog principa, životodavne i isceljujuće sile. Ako ne uspe da je u sebi probudi - žena ne živi, nego izdržava. Bez divlje žene u sebi zaboravljamo zašto smo ovde, zaboravljamo pravu žensku prirodu, kreativnu snagu i što je najvažnije - gubimo intuiciju i instinkte.

Divlja žena zna odgovore, diše u skladu sa prirodom, zna tajne života i smrti i ne plaši ih se, raduje se mirisu zemlje, munjevitom brzinom donosi ispravne odluke.

Mi smo mnogo više od onoga što se može videti i što ispoljavamo svakodnevno. Posebno danas, kada sve ide tako brzo i još ubrzava, kada je život postao komplikovaniji nego ikada, a trebalo bi da bude lak i jednostavan jer smo izmislili tolike stvari kako bismo ga olakšali i ulepšali. Kontradiktorno, ali usput smo izgubili svoje prave prirode, stekli razna znanja, a izgubili ona iskonska, sveljudska, pokretačka, životodavna. Sva ona pohranjena su u našoj podsvesti, koja nam kroz snove vrlo često poručuje da im se vratimo, prizovemo ih, jer bez njih postajemo najslabija karika u najvažnijem lancu - nizu predaka i potomaka. Bez odgovornosti prema tom predačkom znanju ostavićemo svojim potomcima još siromašnije nasleđe. Imaćemo tehnička i tehnološka znanja, sve nam je dostupno, ali šta je sa osećajem ispunjenosti...

Žena je zemlja u kojoj nastaje novi život

Ova knjiga nije glorifikacija ženskog principa, tu nema feminizma, nije knjiga za samopomoć, nego uputstvo za ženski život, koji je beskrajno važan. Nisu u ovoj knjizi zanemareni muškarci, čak naprotiv, ima ih u svakoj priči. I njihove divlje prirode. Samo oslobođene prirode mogu da se prepoznaju, da napreduju, da znaju šta i kako činiti. Žena je ta koja razume cikluse život-smrt-život, na kojoj je ogromna odgovornost i u kojoj je ogromno znanje. Prirodno je da žena ima u sebi takve darove, njoj je dat zadatak da stvori novi život, da ga očuva od začetka, donese na svet, da ga iz sebe hrani. Uloga muškarca je takođe velika ali drugačija, u skladu sa njegovim zadacima, a od beskrajne pomoći će mu biti ako se upozna sa dvostrukom prirodom žene i prihvati je. Samo zajedno mogu stvoriti dobru zajednicu, jer jedno drugo izgrađuju i bude - muškarac i žena. Zato je ova knjiga i za jedne i za druge, jer govori o istinama za život, ne o pravilima, jer pravila su za svakog drugačija - ono što je za mene sloboda, za nekog drugog je kazna.

Videćete kako Klarisa znalački i do tančina tumači priče poput Plavobradog, Vasilise Mudre, Ružnog pačeta, i to ne one očišćene i blage, nego integralne verzije, koje se mogu sresti u mnogim kulturama, uključujući i naše podneblje. Priče nam jasno pokazuju kako se postaviti, kako sebe izgrađivati, sačuvati, vaspitati, to su poruke koje su nam naši preci ostavljali, deo naše kolektivne svesti, koju nažalost potiskujemo, pa zbog toga danas više no ikad depresivnih i uspavanih žena, toliko uspavanih da su zaboravile da žele. A kolika opasnost za svet ako se uspavaju one koje znaju tajnu života i smrti!

Da bi se pokrenula ta uspavana energija u ženi ovoga veka, potrebno je mnogo više od snova - učenje i predan rad, hrabrost da se kopa duboko u sebe, da se priznaju one prave želje.

Svako ima neki dar, samo ga teba otkriti. Ako ne koristimo svoje darove, bićemo kažnjeni, povlačenjem, depresijom, unutrašnjom prazninom i osećajem promašenosti.

Kao što Klarisa kaže, psiha čoveka neodvojiva je od kulture, zemlje i naroda. Zato mi treba da se okrenemo svojim pričama, svojoj mitologiji, bajkama, predanjima, da istražimo slojeve koji su nas stvorili i sve prepletaje duša naših pretkinja koji su se složili u našoj podsvesti. Pričajmo i jedni sa drugima, jer kroz reči se prenosi iskustvo, uči se, a kroz učenje napreduje.

Moramo podstaći naše srpske kantadore da nam pričaju bajke, da se podsetimo šta je to u našem slovenskom kolektivnom nesvesnom i kako da izvučemo na svetlost dana izgubljenu slovensku dušu, dragoceno emotivnu, uvek između suza i smeha, u potrazi sa suncem i vetrom u krošnjama drveća.

Svako istraživanje budi strast prema životu, zato se ne treba plašiti promena i novina. I ne treba čekati, jer nikada nećemo biti potpuno spremni. Treba se otisnuti!

                                                                                                       B.

Zdrava žena je poput vuka... Umetnost predstavlja mapu za one koji dolaze posle nas... Politika, zemlja i kultura ne mogu se razdvojiti od psihe... Intuiciju hranimo tako što postupamo po njenom savetu... Niko nikad nije potpuno spreman...