ZMAJ KNJIGA

Drveće voli, pati i razmišlja


Tajni život drveća
- Peter Voleben

Volim da budem u prirodi, šuma je moje omiljeno mesto, pa me je ovaj naslov odmah privukao. Došla sam do knjige slučajno, tragala sam na internetu za nekim podacima o drveću, ne sećam se tačno, uglavnom pod utiskom jedne od prethodnih šetnji po fruškogorskim stazama. Pročitah prvih nekoliko redova knjige na sajtu izdavača (Laguna) i ostadoh potpuno zatečena: šumarski inženjer nakon godina boravka u šumi počeo je da posmatra drveće na drugačiji način i došao do sasvim neobičnih otkrića o životu šumskih stanovnika. Kao posledica toga, svoju šumu sada tretira na drugačiji način.

U ovoj knjizi

botanika i jedna sasvim lična filozofija šume prepliću se na izuzetan način. Voleben sa puno razumevanja i ljubavi govori o životnim ciklusima drveća, njihovom rastu, razvoju, razmnožavanju, međusobnim vezama i suživotu sa ostalim šumskim bićima.

Ako ste ikada sumnjali da drveće ume da razgovara, da se brine o svom potomstvu, da brine o rodbini, ova knjiga će vas razuveriti.

I to ne bilo koje drveće, nego šumsko! U šumskoj zajednici, odnosno u divljini, drveće je više upućeno jedno na drugo i živi po principima koji postoje oduvek, uz navikavanje na uticaje okruženja, saradnju sa sebi srodnim jedinkama. Gradsko drveće, i ne samo drveće nego i druge vrste, ne pokazuju ovakav model ponašanja, nego rastu i opstaju kao individualci, samim tim usamljeni, skloni raznim bolestima i povredama i mnogo, mnogo kraćeg veka. Odmah mi se nametnulo poređenje selo - grad i odmerena mudrost i suživot na selu, a na drugoj strani jedva prevaljeno Dobar dan pri susretu na stepeništu zgrade.

Na svojoj kori nose po 400 i više godina iskustva

Ova knjiga je jedna velika personifikacija, jer Voleben na divan način opisuje društvenost drveća, njihovo shvatanje ljubavi, bonton, porodične veze, pa ne možete da se otmete želji da uporedite šumsku zajednicu sa ljudskom i ne primetite da je prva bolja i funkcionalnija! Možda malo stroga i isključiva, ali kada se uzme u obzir da govorimo o bićima koja na svojoj kori nose po 400 i više godina iskustva, nemamo razloga za sumnju. Ne propušta da uporedi pojedine vrste i sve to potkrepljeno naučnim opaskama i podsećanjem na osnovna znanja iz biologije. I sve se savršeno slaže i uklapa!

Drveće ima svoje brige, nevolje, načine na koje se brine o rođacima i potomcima. Odrasle bukve svojim krošnjama zaklanjaju mladice, štiteći ih od preteranog sunca, vlage, usporavajući njihov rast, jer je tanko i savitljivo stablo otpornije na uticaje vetra i druge povrede. Sledi naučna potvrda: najduži životni vek dostižu upravo ona stabla koja su se sporije razvijala.
A kako se tek odvija proces razmnožavanja, sa koliko pažnje da se izbegne oplođenje muških i ženskih cvetova sa istog drveta, tako što se otvaraju sa nekoliko dana razlike.

Gljive kao sporedni lik

Pored bukve, hrasta, bora, smreke, kao glavnih likova, veoma živo je prikazan jedan sporedni lik - gljive! I to veoma duhovito! Gljive su šumski internet, kaže Voleben, prenose i čuvaju informacije, upozoravaju, ali - za svoje usluge traže 1/3 ukupne proizvodnje. Kakav originalan način da se prikaže karakter ovog parazitskog organizma. Ima ih u više scena, tako da ćete uživati u njihovoj ulozi.

Strpljivo i mudro, drveće nam objašnjava mnoga pravila i zakonitosti, a Voleben ih prenosi na najzanimljiviji mogući način. Iznenadilo me je da nisam ranije čula za ovu knjigu, izostala je dobra promocija, inače bi svi zaljubljenici u šumske staze požurili da ugrabe ovaj vodič kroz šumski svet. Od sada ću drugačije osluškivati drveće. Sumnjala sam ja i ranije, ali sad sa ovom potvrdom, jedva čekam sledeći susret. Više ću i pričati, mada ne znam koliko mi je to pametno, iovako preterujem. Za početak ću da se ograničim na bukvu i hrast, njih najviše volim, a nekako ih i Voleben najviše spominje, pa ću vam javiti! Oprema knjige sasvim je u skladu sa temom, reciklirani papir, skromna, jednostavna - pošteno!

                                                                                                                B.

Voleben sa puno razumevanja i ljubavi govori o životnim ciklusima drveća, njihovom rastu, razvoju, razmnožavanju, međusobnim vezama i suživotu sa ostalim šumskim bićima