ZMAJ KNJIGA

Grozon - Džulija Donaldson i Aksel Šefler


Ilustrovana priča u stihu o jednom mišu koji
u šetnji kroz šumu nailazi na Grozona

Budući da sam mama dečaka koji, na moju žalost, nije nimalo zainteresovan za knjige, osim kao građevinski materijal za puteve i garaže za automobile i transformerse, pokušala sam sa 1001 knjigom da ga makar malo zainteresujem za čitanje. Retko šta mi je prolazilo i uvek sa polovičnim uspehom.

A onda sam se dokopala Grozona i nekih pola godine sam uživala u pričama za laku noć i pauzi od Spajdermena (koji sasvim sigurno nije najkul-superheroj-ikada-mama, bez obzira na to šta moj klinac priča) i Nindža kornjača.

Grozon Džulije Donaldson i Aksela Šeflera je predivna, preslatka, savršeno prevedena (Zoran Penevski, naravno) i ilustrovana priča u stihu o jednom mišu koji u šetnji kroz šumu nailazi na, jelte, Grozona. Odličan ćirilični font, veliki i čitljiv, beskrajno simpatične ilustracije i mudar, duhovit tekst koji se lako pamti (u jednom trenutku sam znala napamet i Grozona i Grozonovo dete) - ove dve knjižice u izdanju Kreativnog centra su apsolutno savršenstvo.

Moj Grozon je prerastao ovog Grozona, i dalje ne voli da čita (mada voli da mu se čita pa se grčevito držim toga), ali je u ovim knjigama iskreno uživao i smejao i znao napamet delove teksta. Ne mogu dovoljno da preporučim ovu knjižicu. Na kraju krajeva, zar ne želite da saznate „ko je taj stvor što strašne kandže ima i strašnu vilicu sa strašnim zubima? Ima gruba kolena i krive prste na vrhu njuške kvrgu otrovne vrste, narandžaste oči, jezik - ništa crnje, duž leđa bodlje ko ljubičasto trnje“?

Foto: Miloš Jelesijević                                                                                                       K.

Odličan ćirilični font, veliki i čitljiv, beskrajno simpatične ilustracije i mudar, duhovit tekst koji se lako pamti