ZMAJ KNJIGA

Dalva - Džim Harison


Možda je stvar u ritmu njegovog pisanja, koje ponekad liči na uzburkani okean, a ponekad na široku, lenju reku koja meandrira na avgustovskom suncu, ne znam…


Džim Harison je moj omiljeni pisac. Neko kome se vraćam iznova i iznova i svaki put kao da je prvi, da parafraziram popularnu pesmicu. Ne umem da objasnim šta je to što me toliko dira kod njega.

Možda je stvar u njegovom jeziku, u ritmu njegovog pisanja koje ponekad liči na uzburkani okean, a ponekad na široku, lenju reku koja meandrira na avgustovskom suncu. Možda i nije do stila već do likova koje je stvorio. Njegove žene su prave žene, a muškarci - alfa mužjaci, mada ni to nije fer jer deluje

prilično plitko i kao kliše, a Harison je sve samo ne plitki kliše. Možda je u pitanju način na koji piše o prirodi, koju bukvalno možete da osetite svim čulima. Ne znam. Možda je sve to zajedno, a možda i ništa od navedenog.

Prema njegovim novelama i romanima snimljeno je nekoliko fimova, manje ili više uspešnih. Najpoznatiji je Legende o strasti sa Bredom Pitom i Džulijom Ormond, snimljen prema priči Legends of the fall. Meni najromantičniji film i priča svih vremena je Osveta sa Kevinom Kostnerom i Medlin Stov, takođe prema Harisonovoj kratkoj priči Revenge.

Dalva - dirljiva priča o slobodi, ljubavi, izborima, životu

Pa opet, koliko god volela ove pripovetke i koliko god uživala u filmovima, Harison je moj „the one“ zbog Dalve. I prema ovom romanu je snimljen TV film sa Farom Fosit. Film je bio dobar koliko jedan TV film može da bude - sveden na osnovu, pojednostavljen i sa usiljenim hepiendom.

Ali roman... roman je nešto samo moje, nešto što mi je sa jedne strane toliko važno i blisko, zbog čega mi je jako teško da podelim sa drugima, a sa druge imam silnu potrebu da ga delim. Zato što je predivan. I dirljiv. I moćan.

Kroz potragu glavne junakinje za sinom koga se kao tinejdžerka odrekla, Harison piše o uništenju Indijanaca i jednog načina života, ratovima od američkog građanskog do onog u Vijetnamu, istoriji jedne zemlje i jedne porodice, ali pre svega Dalva je intiman portret ženske duše i, na kraju krajeva, duše uopšte. Priča o svim ranama plićim ili dubljim koje nas oblikuju, o tajnama i lažima koje pričamo i čuvamo da bismo zaštitili voljene, o posledicama tih istih tajni i laži. Dalva je priča o slobodi da živimo kako želimo i volimo koga želimo, o izborima i kompromisima koje pravimo i koji nas melju i pritiskaju. O ljubavi i životu protraćenom ili iskorišćenom...

Dalva je roman koji vas pomera i dira i tera da se preispitujete i budete bolji, hrabriji, slobodniji. A Harison je čarobnjak reči, faca nad facama i veliki savremeni (američki) pisac koji nije preveden kod nas.

Foto: Miloš Jelesijević                                                                                                         K.

Pre svega Dalva je intiman portret ženske duše i duše uopšte. Priča o svim ranama koje nas oblikuju, o tajnama i lažima koje pričamo i čuvamo, priča o slobodi da živimo kako želimo i volimo koga želimo, o ljubavi i životu protraćenom ili iskorišćenom…