ZMAJ KNJIGA

Od ponora do Himalaja - Žika Branković

Ima tome skoro godinu dana kako sam upoznala Draganu. Planinarili smo na Pokrveniku, a na putu do rodne kuće Milunke Savić nas dve smo se zapričale oko jednog cveta, sećam se da je bila lisičina u pitanju. Reč po reč, dođosmo do toga čime se bavim, šta radim, otkuda znam toliko o bilju, a otkuda o knjigama... Draganina vedrina i snaga ne mogu vas ostaviti ravnodušnim, ona je osoba koja uliva sigurnost i tačno zna šta treba da se uradi. Tako je svom drugu Žiki, koji je upravo bio završio svoju prvu knjigu, rekla da je našla pravog lektora, a ja sam stekla dva divna prijatelja.

Žika je bio bolestan, ozbiljno, i još ozbiljnije odlučio da će da se izleči i nastavi da se penje po planinama. Njegova odluka bila je toliko jaka i vera toliko čvrsta da je uspeo da stigne do Himalaja. Zato se njegova knjiga i zove „Od ponora do Himalaja“. Knjiga se čita i kao intimna ispovest i kao putopis istovremeno, i premda većim delom govori o planinarskim poduhvatima biće interesanta svim čitaocima, jer Žika u prvi plan stavlja svoje unutrašnje borbe, a svako od nas ima svoje „Himalaje“.Ovo je jedna od mojih najdražih lektura i najvažnijih koje sam ikada radila. Prvo, dobro sam razumela borbu sa bolešću, jer je moja mama prošla isto, a drugo, ako me išta pored knjiga kao osobu određuje to je planinarenje. Međutim, večito sam pod sumnjom u sebe i svoje sposobnosti, spretnost, zdravlje, za mene deluju nedostižno neki vrhovi, pa prekorevam sebe kada sa zavišću gledam slike nasmejanih planinara koji uživaju u nekim pogledima koje ja sanjam. I mislim da je to za mene nemoguće...

Dok sam radila na Žikinoj knjizi, imala sam osećaj kao da unapred ispisujem svoj budući planinarski put, upamtila sam svaki pedalj staze uspona na Elbrus i prvi put poverovala da bih i ja mogla da postignem tako nešto, jer u čoveku postoje skrivene sile i velika snaga, samo ih treba pokrenuti – i verovati.

Najveći deo knjige posvećen je opisu himalajske rute, gde autor opisuje predele osvrćući se na brojne pojedinosti i objašnjavajući detalje koji su nas oduvek interesovali, a imali smo prilike da ih vidimo samo na filmu – koliko su hrabri šerpasi, šta znače zastavice koje se vijore na himalajskim vrhovima, kako se podnosi velika nadmorska visina, kako izgleda sletanje na jedan od najopasnijih aerodroma na svetu...

Knjiga sadrži oko stotinu fotografija, koje autentično dočaravaju sve o čemu pisac govori.

„Od ponora do Himalaja“ je knjiga koju izdvaja autorov pozitivan stav, na ličnom primeru pokazuje kako u svakom čoveku ima dovoljno snage da se pomere planine. I sve to Žika iskazuje nepretenciozno, bez samohvale, začuđen i zahvalan pred čudima prirode i života samog. Posebnu pažnju posvetio je ljudima koji su se našli uz njega i pored njega na ovim životnim i planinarskim stazama. To su živopisne skice različitih karaktera, ljudi od kojih je uvek nešto mogao da nauči, koji su ga pokretali da ide napred kada je mislio da nema više snage ni za jedan korak.

Žikina priča vraća veru u ljude i život! I sasvim u skladu sa svim tim je da je ceo prihod od prodaje knjige namenjen Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Ova bogato opremljena knjiga, sa fotografijama u punom koloru, košta samo 600 dinara, a možete je naručiti direktno od autora (FB strana Zika Branković, grupa Od ponora do Himalaja).

Do sada su prikupljena značajna sredstva, a rodila se i ideja da preko FB grupe Od ponora do Himalaja bude preduzeto još humanitarnih poduhvata, pa je svaka ideja i lepa namera dobrodošla.