ZMAJ KNJIGA

Шинићи Хоши: С друге стране љуљашке

Књига за децу и одрасле који се не боје снова

"С друге стране љуљашке" је редак бисер у свету књижевности – прича која се обраћа свим генерацијама, иако на први поглед изгледа као роман за децу.
Оно што деца чују и запамте, дубоко се уреже у њихову свест, одређујући неке касније одлуке и опредељујући размишљања, па је важно да то буде у добром смеру, јер ће моћи да долети у помоћ када буде потребно да се разреше неке тешке животне драме које свакога чекају.

Зато је једно такво књижевно дело корисније од савета силних стручњака и зато, између осталог, и кажемо колико је важно читати. А управо имамо среће да је пред нама још један Мали Принц, само што је Хошијев дечак принц света снова, а "С друге стране љуљашке" роман написан у правој луискероловској традицији.

Након што пребринете прво поглавље, које је увек најтеже, али и ред је, јер без лозинке нема уласка у паралелни свет и препреке се морају савладати, открићете тајну шифру и пред вама ће се отворити светови, наизглед скромних димензија али велике мудрости, из које ће свако моћи да узме свој део, који му је у том тренутку потребан. Кад кажем "светови", мислим на светове снова. Дечак прелази из сна у сан, и то не свој, него у туђе снове (свог тате, једног болесног дечака, тужне мајке, несрећне девојке...), а ако којим случајем у том сну он сам заспи, на унутрашњој страни капака види сањача и његов свет на јави. Прелази између снова су тек посебно драматични!

Роман јапанског писца Шинићија Хошија, иако долази издалека, говори језиком који дечји ум добро разуме, као и ум одраслих који нису заборавили да буду деца. Ово су слике које види дете, али проблеми иза њих су општељудски и сваки сан је решење за неку од најтежих животних ситуација у којима се човек може наћи.

Биће ово и помало главоломно штиво, нека, и треба да покрене вијуге, деца треба да откривају, није добро када им је све дато на тацни, а уосталом, нека вас питају, па ћете морати и ви да прочитате. Кад заволите ову књигу, а то ће обавезно да се деси, та љубав је трајна...

Верујем да ће ова прича тинејџере одвојити од телефона, друштвених мрежа и осталих крадљиваца маште, јер је довољно кратка да их не уплаши обимом, довољно јасна на први поглед да могу да замисле слике, и ту су већ ухваћени. А путовање заправо тек тада почиње, јер ће се наћи пред озбиљним и правим животним проблемима, представљеним у крајње необичном амбијенту и сагледаваће их заједно са јунаком како најбоље знају и умеју. Лутаће, тражиће одговоре, учити... Ова књига може помоћи деци да разумеју свет одраслих, а одраслима да се подсете шта и како види дечји чист и неискварен ум.

Замишљам сада мале главе које улазе у свет фантастике заљуљавши се на Хошијевој љуљашци као што смо ми давно, давно прошли кроз Алисино огледало, и радујем се због њих, јер знам да их чека живот у коме се неће плашити ни снова ни стварности. Јер истина је увек ту негде између, него како растемо ми то све више заборављамо... али зато служи књижевност да нас подсети.

А да бисте комплетирали утисак о јапанском мајстору кратке приче научне фантастике, ту је и збирка "Дивно небеско тело", у којој је направљен избор најбољих Хошијевих прича. Сцене можда јесу СФ, али су поруке и те како применљиве на ову нашу стварност или смо ми почели да живимо СФ...


Можемо само да кажемо хвала "Бесној кобили" која нам је омогућила да дођемо до овог изванредног писца. И још нешто врло важно, роман су удруженим снагама превели студенти јапанског језика са Филолошког факултета у Београду.

Срећно вам читање и летите што више!

П.С. Предлажем вам да књиге поручујете директно од издавача, повољнија је цена него у књижарама: https://besnakobila.co.rs
А о томе каква фантастична стрип-издања ћете овде наћи, писала је Ксенија: Поезија у слици - Бесна кобила

Б.