ZMAJ KNJIGA

Zmaj knjiga preporučuje

 

Promocija knjige „Ono što možeš da nađeš u pesku“ Ivanke Božović
Klub Polet, Cetinjska 15
Četvrtak, 10. septembar, od 19 h
(dođite malo ranije, s obzirom na aktuelnu situaciju da se ispoštuju sve mere i propisi)


Ivanka Božović je beogradska pesnikinja urbanog i minimalističkog izraza, a Ono što možeš da nađeš u pesku je njena peta zbirka pesama. Pored autorke, o knjizi, poeziji, scenariju za istoimeni film u četrnaest slika koji je sastavni deo ove knjige, govoriće Petar Žebeljan, pisac, i Ivan Velisavljević, dramaturg. Ovaj multimedijalni događaj moderiraće pisac i novinar

Dejan Katalina, a poeziju će govoriti glumac Igor Đorđević.

Poezija Ivanke Božović traži da budeš lik sa slike Edvarda Hopera. Usamljenik. Da zatekneš sebe u trenutku za koji nisi siguran da li je totalna tuga ili perfektno blaženstvo. Zavisi ko te i kako posmatra. Onako sa strane, svojim emocijama i predrasudama. Ili da ušetaš u neko monumentalno zdanje genijalno zlosrećne Zahe Hadid i sav taj hladni prostor pretvoriš u vlastiti komfor, stoji u jednom od prikaza Ivankine nove knjige.

Pored zbirke Ono što možeš da nađeš u pesku, Božovićeva je objavila i pesničke knjige: Rupa (2012), Pesme da bi se dočekalo leto (2015), Slobodan pad (2015) i poeziJa (2017). Član je Udruženja književnika Srbije. Poznatija je po svom naučnom radu, kao saradnik Instituta "Vinča", ali njena poetika je toliko bogata, a izraz vrlo sažet, jasan i dubok, da zaslužuje jednako priznanje i za svoj pesnički rad. Promocija će biti veoma interesantna, jer Ivanka nastoji da poveže i ujedini sve umetnosti, da poveže ljude sa knjigom i jedne sa drugima. Kako bismo drugačije i mogli očekivati od žene koja je u poeziji jezgrovita poput naučnika, a pravi poeta kada govori o nauci.

Kako je rekla u jednom od intervjua:

Znate, malo je egzaktnih zakona. A formule su vrlo često približne, takozvani ’specijalni slučajevi’, kako kažemo u nauci. Moja približna formula je: ljubav = čovek. U smislu da nas sposobnost za ljubav čini ljudima, a na to se možda može, pretenciozno ili ne, dodati i ‘božanskim’ i ‘uzvišenima’. Nažalost, osim za ljubav, čovek je sposoban i za zlo kojim svakodnevno, u manjoj ili većoj meri, degradiramo svoju ljudskost.

Sa Ivankinim pesništvom možete se upoznati na sajtu www.ivankabozovic-poezija.rs, gde se u formi e-knjiga nalaze i njene prethodne četiri zbirke.

 

IMAM

Sunce
za čelo
Oblak
za oko
Vodu
za grlo
Kamen
za srce

Moja približna formula je: ljubav = čovek. U smislu da nas sposobnost za ljubav čini ljudima, a na to se možda može, pretenciozno ili ne, dodati i božanskim i uzvišenima