ZMAJ KNJIGA

Knjižara Bata i knjige mog detinjstva

U poslednje vreme sam se više puta našla u situaciji da me pitaju da preporučim neku knjigu za devojčurke u onom nezgodnom, ranom tinejdžerskom uzrastu 12-15 godina. I svaki put sam se našla u problemu jer bih zaustila neki naslov i onda skapirala da tu ima ili seksa ili nasilja ili prostakluka ili svega od navedenog. Vremena su se promenila i deca odrastaju sve brže i sazrevaju sve ranije, ali imam nekako utisak da su roditelji ti koji postaju sve zatvoreniji. Više sam morala mamama da se pravdam i objašnjavam nego deci.

Možda grešim ali mi se čini da smo, kada sam ja bila klinka, mogli da čitamo skoro sve što bi nam dopalo pod ruku. Takozvane yound adults (omladinske) literature nije bilo mnogo - biblioteka Plava ptica mi trenutno jedino pada na pamet - pa su ona deca koja su čitala, čitala knjige za odrasle.

Elem, ponukana izazovima na Fejsbuku da nabrojite XY knjiga/filmova koji su prema vašem mišljenju najbolji/najznačajniji/najštagod, sastavila sam spisak knjiga koje sam pročitala kada sam bila u starijim razredima osnovne škole i koje su oblikovale moj čitalački ukus na ovaj ili onaj način.

Redosled nije hronološki, jednostavno sam išla po polici za knjige mog detinjstva i beležila naslove.

- Gospodar prstenova, Tolkin

Tolkinova trilogija će se uvek naći na samom vrhu svih mojih lista ikada. Moja najomiljenija knjiga na celom svetu i knjiga kojoj se uvek, ali uvek vraćam i uvek čitam sa istim uživanjem. Za mene je ovaj roman remek-delo svetske književnosti i bolja od svega što sam ikada pročitala - a verujte mi, čitam.

- Anželika, An i Serž Golon

Čarobna knjiga je poslednjih godina objavila prvih šest romana o životu Anželike, Markize anđela, buntovnice i fiktivne ljubavnice Luja XIV, vatrene, putene, zelenooke žene grofa Žofrija du Perjaka. Ja sam je gutala u hrvatskom prevodu i uživala u svakoj stranici. Ovaj serijal je imao sve - istoriju, a ja volim istorijske romane, tako mi je mnogo lakše da poslažem u glavi dešavanja, imena i okvirne datume, ljubavnu priču sa dovoljno seksa da zagolica maštu, opasnu i sposobnu glavnu junakinju, razne zlikovce svih vrsta, zgodne plemiće, lupeže i pesnike i šetao se od Evrope preko Levanta do Kanade. Pročitala sam ponovo prvu knjigu u novom prevodu i bila sam razočarana. Valjda sam toliko navikla na onaj stari prevod i staru, nedopunjenu priču, da mi se ova nova sada činila nekako zastarela i prevaziđena. Onda sam se opet vratila starim knjigama i prevodu i iznova uživala (naročito u kanadskim avanturama koje kod nas nisu ponovo objavljene, Čarobnjaci su stali na 6 tomu a ima ih 13 koliko ja znam i vrlo verovatno nikada neću saznati da li se Du Perjak osvetio Luju XIV i da li se sa Anželikom skrasio u Tuluzu).

- Kapetan Frakas, Gotje / Vitez Lagarder,Feval

Uvek, ali uvek sam volela knjige o mačevanju i ove dve su mi ostale u beskrajno dragoj uspomeni. Mislim da ih volim više od Dimina Tri musketara. Frakas je uz sve to i priča o pozorišnoj trupi, neka vrsta romana na putu. Lagarder je romantičan na pomalo perverzan način (lik spasava devojčicu i onda se zaljubljuje u nju kako ona odrasta) ali i beskrajno uzbudljiv sa tužnim vitezom koji je neverovatno vešt mačevalac koji se sveti ljudima koji su ubili devojčicine roditelje - njegove prijatelje. Lagarder ima svoj „potpis“, udarac mačem gde protivnika pogađa između očiju. Debeli, sočni istorijski romani sa dovoljno akcije i romanse da ih progutaš u dva dana.

- Stripovi - Princ Valijant, Modesti Blejz, Džeremaja, Mandrak i Fantom, Druna. Korto Malteze.

Fosterov Princ Valijant me je naučio da cenim dobar crtež i do dana današnjeg muku mučim da spapuljanim, sitnim, nikakvim crtežima DC-a ili Marvela (čast izuzecima, naravno). Modesti Blejz je bila i ostala inspiracija i ideal. Džeremaja je bio avantura, prvi susret sa distopijom koju i dan danas volim. A tu je i Kurdi Maloj. Mljac! Mandrak i Fantom su se godinama borili za prvo mesto na tronu najdražeg borca za pravdu. Mislim da je Mandrak pobedio jer nikad nisam mogla toliko ozbiljno da shvatim čoveka u trikou. Druna je bila lekcija iz seksualnog obrazovanja. Vrlo eksplicitnog seksualnog obrazovanja. Posle je došao Manara. A onda Korto Malteze. Za njega je ipak trebalo malo da porastem. Da skapiram neke stvari. Prvi strip sa Kortom koji sam pročitala bio je Tango. I tada sam shvatila da je Hugo Prat čovek mog života. A Korto Malteze je Korto Malteze. Razlog zašto sam naučila francuski dovoljno da mogu da razumem šta čitam - to što sam išla u Ribnikar i francusko predškolsko nije vredelo ništa. Nisam znala ni da beknem. Korto je bio jedini razlog zašto sam ovaj jezik naučila tek toliko da mogu da čitam strip. I da ga progovorim godiama kasnije u jednoj knjižarici u Strazburu tražeći strip album Mu. Korto je vanvremensko remek delo. Merilo po kome delim ljude na one koji su ga čitali i one koji nisu. To možda nije lepo i pošteno od mene, ali tako je kako je.

- Legende o kralju Arturu i serijal Magle Avalona, Cimer-Bredli

Priče o kralju Arturu sam uvek volela i rado čitala. Verovatno je za to zaslužan Princ Valijant. Od svih knjiga, zbirki i tekstova koje sam čitala, omiljena knjiga mi je i dan danas Grinov Kralj Artur i vitezovi okruglog stola, gde su skupljene najpoznatije priče arturijanskog ciklusa. Naravno da su mi Tristan i Izolda bili najdraža romantična priča u to vreme (iskrena da budem, i sad). I naravno da sam uvek gotivila Morganu le Fej, Arturovu polusestru koja je uvek nešto spletkarila i smišljala. Tako sam i stigla do Magli Avalona, prve prave ženske, feminističke knjige koju sam pročitala. Priče o Arturu iz ženskog ugla, iz ugla Morgane le Fej. Milina.

- Grčki mitovi, Kun

Kao dete sam mnogo volela bajke i tata mi je pred spavanje, kada smo završili sve bajke - ruske, Grimove, Andersenove - čitao Kunove mitove. Omiljeni junak bio mi je Herakle. A Kun je predivno sažeo mitove u pitke, kratke priče koje sam sa uživanjem čitala i kasnije folirala da sam pročitala Ilijadu i Odiseju.

- Zen Grej, Džejn Ostin, sestre Bronte, ljubavni vikend romani

Letnji raspusti su bili rezervisani za laganu literaturu - kaubojce Zena Greja koji su više ljubići a manje kaubojci ali sam ih ja gutala sa neksrivenim zadovoljstvom. Beskrajno ih mnogo volim i uopšte mi ne smeta što Grej nikada nije bio za Zapadu, što su to rasističke, smešne, šund priče o finim devojkama koje se zaljubljuju u siromašne, opasne kauboje. Dešavalo mi se da počnem da ih čitam uz jelo (izeš ručak bez otvorene knjige, a ove su se lepo otvarale) i da ustanem od stola nekoliko sati kasnije sa pročitanom knjigom. Džejn Ostin i Džejn Ejr i ljubavni vikend romani su bili literatura za odlazak kod tetke u Crnu Goru, da sa sestrom čitam u bašti, ispod loze dok pijuckam limunadu i grickam domaće hlepčiće tek izvađene iz rerne i nataknute na viljušku da ne opečem prste.

- Hajduk u Beogradu, Stojković

Stojkovićev Hajduk se pojavio baš kada sam ja bila u osnovnoj školi pa se ispostavilo da smo skoro pa vršnjaci (mislim da je on bio godinu ili dve stariji od mene) i uživala sam u Hajdukovim avanturama i navijala za njega i željno iščekivala novu knjigu, kada je on u srednjoj školi. Sve muke nas klinaca bile su savršeno uhvaćene u toj knjizi. Vidim da ga je Laguna objavila i ne znam koliko je aktuelan danas. Moj primerak je načisto raskupusan i umazan od silnog čitanja. I smejanja. Mnogo sam se smejala sa Hajdukom.

- Romani Emilija Salgarija

Obožavala sam Salgarijeve romane o avanturama Crnog gusara. Najveća sreća mi je bila kada sam posle mnogo godina traženja (čak sam razmišljala i da je fotokopiram i ukoričim) u knjižari Bata u JDP-u (izgorela je sa pozorištem i nikada je nisu ponovo otvorili) konačno našla Jolandu, kći Crnog gusara. I volela sam Cvet bisera čija se radnja dešava negde u Indokini, na primer. Sandokan mi je najmanje bio interesantan. Moje najveće blago tih godina bio je komplet Salgarija koje su objavile Dečje novine. I dan danas ga imam i ne pozajmljujem nikome.

- Pet prijatelja, Blajton

Mladinska knjiga je objavljivala Pet prijatelja i ja sam ih gutala sa guštom iako sam već bila prerasla priče o avanturama četvoro dece i njihovog psa Timija. I ovu knjigu kao i mnoge sam prvi put otkrila u knjižari Bata gde bih odlazila pre škole - stanovala sam na Bežanijskoj kosi pa sam često stizala ranije u školu jer u to vreme autobusa baš i nije bilo toliko - i gde me je divno osoblje puštalo da sednem na one kratke merdevine/stolicu i čitam. I tu sam prvi put pronašla i Salgarija i Pet prijatelja i Drunu i gomilu drugih stripova i starih knjiga. I u toj knjižari sam prvi put čula bluz iz obližnje prodavnice ploča Black door. I prvi put sam probala nes kafu. I iza nje sam prvi put popušila cigaretu. I videla Bekima Fahmijua. I poljubila dečka. I još mnogo toga. Mnogo prvih trenutaka me vezuje za Batu, predivnu knjižaru koje više nema.

I eto, moje liste najdražih/najvažnijih knjiga iz detinjstva. 90% ovih naslova sada ne mogu da preporučim jer nisu politički korektni. A i nisu aktuelni - većina su „period pieces“, istorijski ili kvazi-istorijski romani, priče iz prošlosti. Nijedan se ne bavi temama koje interesuju klince danas. To su ostaci nekog drugog vremena, sporijeg i potpuno drugačijeg od današnjeg. Ali možda nekome budu interesantne. Na kraju krajeva onde su i kada sam ih ja čitala već bile „stare“.

To su to knjige koje su oblikovale moj čitalački ukus, moj pogled na svet i otvorile mi prolaze u neke druge svetove. I dan danas, kada se umorim i kada mi je svega preko glave, dovoljno je samo da prelistam Tolkina ili Anželiku ili Korta i da nestanem u nekom drugom vremenu i nekoj drugoj dimenziji. A Zen Grej je uvek tu kada za ručak imam neku kuvanu gadost koju ne volim. Kupus i boranija su mnogo ukusniji i lakše se vare uz opasnog, ćutljivog kauboja i tvrdoglavu junakinju.

K.

Ilustracija:Pixabay